Beton Nedir Nasıl Üretilir?

Beton nedir nasıl üretilir

İçindekiler

1-Beton nedir?

2-Beton nasıl üretilir?

3-Sabit beton santrali nedir?

4- Sabit beton santrali nasıl kurulur?

 

1)Beton nedir?

Günümüzde beton çimento agrega su ve kimyasal katkı maddelerinin karışımından meydana gelen neredeyse tüm yapı inşaatlarda taş imalatı duvar örme işleri çevre düzenleme peyzaj çalışmalarında kullanılan kurudukça mukavemet kazanan yumuşak yapısını sağlamlık ve dayanıklığa dönüştüren yapı malzemesidir.

Agrega

Beton kullanımı tarihi senaryoda değişik şekillerde kullanımıyla karşımıza çıkmıştır gelişme göstererek günümüzdeki halini almıştır. Örneğin eski mısırlılar piramitlerin yapımında kil harcı kullanmışlardır.

Harç kireç taşının (CaCO3) ısıtılması ve karbondioksitin (CO3) çıkarılması ile elde edilmektedir. Elde edilen kireç agrega ile karıştırılarak harç olarak kullanılmaktaydı. Su ile sertleşen hidrolik çimentonun bulunuşu Romalılara kadar uzanır. Romalılar kireç hamurunu volkanik küle karıştırırlardı.

1824’te bir İngiliz duvarcısı olan Joseph Aspdin kireç taşını kille yakarak bağlayıcı madde olan çimentoyu bulmuştur. Bu tarihten itibaren yapılan yollar barajlar binalar vb. betonarme unsurlar çimento karışımı agregalarla yapılmaya başlandı.

2)Beton nasıl üretilir?

Öncelikle beton için gerekli olan çimento ve agrega hammaddeler farklı sanayi dallarında hazırlanır. Bir sonraki aşama karışımın hazırlanıp kullanılmasıdır.

Kullanım alanlarına göre çeşitli kıvamlarda beton istenebilir buna göre karışım oranlarının belirlenmesi ekonomi, işlenebilme, mukavemet dayanaklılık ve görünüş gibi özelliklerin dengeli elde edilmesini sağlayacaktır.

Agreganın ve çimentonun durumuna göre birçok hesap metodu vardır. Karışım suyunun çimento miktarına oranı, betonun mukavemetine tesir eden en önemli etkendir.

Betonun mutlak hacmini %75 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %15 oranında su oluşturur. Gerektiğinde, çimento ağırlığının %2’sinden fazla olmamak kaydıyla, katkı malzemesi ilave edilebilir

Karıştırma faaliyetleri eski dönemlerde inşaat alanlarında küreklerle manuel olarak yapılırken. Günümüzde bu durum profesyonel olarak santrallerinde yapılmakta trans mikserler aracılığıyla transferleri gerçekleşmektedir.

Beton santrallerden yaptığınız istek doğrultusunda kullanıma hazır istenen kalitede karışım inşaat alanına getirilir.

Beton santrallerinin avantajı, karışımın kontrollü olarak yapılmasıdır. Uygun kum ve çakıl bulunduğunda kolayca iyi kalitede beton elde edilebilir.

Sonraki aşamada dökülmüş betonun sulama yöntemi ile çimentonun kimyasal reaksiyona girmesi sonucu sertleşmesiyle meydana gelir. Dökümden sonra sulama işlemini ilk günlerde nem dengesini belli kıvamda tutacak şekilde bakımının yapılması önemlidir.

3)Sabit beton santrali nedir?

Bir beton santrali birçok araç ve gerecin bir araya gelmesiyle amacı seri ve kapasitesi yeterli olacak şekilde beton üretmek için faaliyet gösteren agrega çimento su gibi maddeleri harmanlayarak harç haline getirmeye yarayan beton üretim merkezleridir.

Beton santralleri için birçok sınıflandırma standardı bulunmaktadır. Beton Santrali, merkezi mikser kullanılıp kullanılmamasına bağlı olarak kuru karışım tesisi ve ıslak karıştırma tesisi olarak ikiye ayrılabilir. Ayrıca hareketli olup olmamasına göre sabit beton santrali ve mobil beton santrali olarak ikiye ayrılabilir.

Sabit beton santrali yüksek kapasiteli ve kaliteli beton üretmek amacıyla tasarlanmıştır. Büyük çıktı, yüksek verimlilik yüksek stabilite ve yüksek spesifiksiyon avantajlarına sahiptir. Güvenilir ve esnektir bakımı en kolay olan düşük arıza oranına sahip en yaygın santral modelidir.

Sabit otomatik beton santrali aşağıdakiler dahil olmak üzere birçok parça ve aksesuarlara sahiptir;

Tamamlayıcı ekipmanlar için web sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

-Agrega bunkeri

-Bunker altı tartım bandı

-Karıştırıcılar

-Transfer bandı

-Kontrol otomasyon sistemi

-Helezonlar

-Bekleme bunkeri

-Su sistemi

-Katkı sistemi

ve dahası parçalardan oluşmaktadır sonraki yazılarımızda beton santralini oluşturan unsurlara daha detaylı şekilde yer vereceğiz.

Bu kısımda beton santrallerinin kalbi niteliğinde olan karıştırıcıya değinmek istiyorum.

Karıştırıcılar

-Pan,

-Planet,

-Tilt Drum,

-Tek Milli ve Çift Milli mikser gibi çeşitleri bulunmaktadır.

Çift şaftlı karıştırıcı, yüksek beygir gücündeki motorların kullanımıyla eşit bir beton karışımı sağlar. 30m3 lük santrallerde bu model yerine pan mikserli karıştırıcıyı tavsiye ediyoruz.

Bu durumu şöyle bir örnekle açıklamaya çalışmak isterim, nasıl ki tencereden yemek alırken kepçe kullandığımız gibi tabaktan yemek alırken kaşık kullanmamız gerekliliğine benzetiyorum.

Beton Santrali

 

4-Sabit beton santrali nasıl kurulur?

Yatırım ve iş kurma fikri arayanlar için kazancı yüksek olan sabit beton santrallerini tavsiye ediyoruz.

Ülke olarak inşaat alanında artan orantıda gelişmişlik göstermekteyiz buda ihtiyaçların artışına sebebiyet vermektedir her geçen ihtiyacı karşılamak amacıyla beton santralleri kurulmaktadır. Beton santralleri normal bir işletme gibi küçük çaplı idarecilik bilgileriyle kurulamaz detaylı teknik bilgiler mühendislerle birlikte projelendirme ve edinilmiş tecrübelerin bir arada olması gerekmektedir.

Bu tecrübe ve kurulumdaki gereksinimleri karşılamak ancak biz Mega Beton Santrali gibi beton santrali kurulumu yapan firmalar tarafından gerçekleştirilebilir.

Üretmek istediğiniz saatlik beton metreküpüne göre mühendislerimizin uygun gördüğü belli standartlara uygun şekilde tasarlanmış modellerimizden istediğinizi seçmeniz mümkün.

Seçtiğininiz sabit beton santralinin kurulumuna uygun olarak hazırlanan altyapı firmamız tarafından inceleme hizmetleri ücret talep edilmeksizin verilmektedir.

Örneğin satın almak istediğiniz Mega Beton Santrali Sabit Pro Mix 30-Pa için hazırlamanız gereken saha alanı 750m2 olmalıdır tesisin düzgün çalışabilmesi için en az 75kw enerji olması tavsiye edilir.

Nakliye fiyatlarının maksimum seviyelere çıktığı bu dönemlerde firmamız beton santrali tesislerini üretirken minimum seviyede konteynerlere sığacak şekilde dizayn etmiştir. Sabit beton santrali Promix 30-PA tesisimizin toplam sevkiyat hacmi 4 adet 40’lık HC Konteyner’dir.

Mega Beton Santrali kurulum yapan firma olarak hizmet vermeye hazırız kurduğumuz santraller için kendimize güveniyoruz ve her bir santral için 3 yıl garanti veriyoruz.

Mega Beton Santrali